Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν ενισχύεται η επιτροπεία των δανειστών μας

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του, την θεσμοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιπλέον και στενότερης επιτροπείας για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης  της ευρωζώνης, για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.
Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ  επικαλείται χθεσινό δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο διαψεύδει τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και μιλούν μόνο για επιπλέον ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της TaskForce.
Σύμφωνα με το  υπ’ αριθμ. 6624/12 δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τίτλο: “Council agrees on second economic governance package”,  θα θεσπιστούν δυο νέοι κανονισμοί  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο του “six-pack”  για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που μεταξύ άλλων, προβλέπουν την ενίσχυση της επιτροπείας επί των δημοσίων οικονομικών για τα κράτη-μέλη του ευρώ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δημοσίου χρέους, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα:
 “Member states experiencing severe difficulties with regard to their financial stability or receiving financial assistance on a precautionary basis would be subject to even tighter monitoring than member states in excessive deficit procedure”
 («Tα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής σταθερότητας ή που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε  προληπτική βάση θα υπόκεινται σε ακόμη στενότερη επιτροπεία-παρακολούθηση απ’ ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος»)
 Ο  Δ. Παπαδημούλης εγκαλεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινώσει την υιοθέτηση αυτών των κανονισμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ρωτά πότε αποφασίστηκε η μόνιμη επιτροπεία για την Ελλάδα επί των δημοσίων οικονομικών, τι περιλαμβάνει και με ποια μέτρα θα εφαρμοστεί.
Ακολουθούντο πλήρες κείμενοτης ερώτησης και το δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
«Ερώτηση
Προς τους  κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας
Θέμα: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεσμοθετεί τη μόνιμη και στενότερη επιτροπεία επί των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας αλλά η κυβέρνηση το αποσιωπά
Την ίδια ώρα που οι κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος, αρνούνται ότι στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup αποφασίστηκε στενότερη και μονιμότερη επιτροπεία για την Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει την ενίσχυση και την θεσμοθέτησή της. Όπως αποκαλύπτει χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεσμοθετεί την μονιμότερη και στενότερη επιτροπεία για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δημόσιου χρέους και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το  από 21/2/12 υπ’ αριθμ. 6624/12  επισυναπτόμενο δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τίτλο: «Council agrees on second economic governance package», υιοθετούνται δυο νέοι κανονισμοί που μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του six-pack”  για την οικονομική διακυβέρνηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προβλέπεται μονιμότερη και στενότερη επιτροπεία των δημόσιων οικονομικών των υπερχρεωμένων κράτη-μελών,  με στόχο την επίτευξη της δημοσιονομικής  σύγκλισης που περιλαμβάνει το σύμφωνο σταθερότητας.
Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα  όχι μόνο αποσιώπα την συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  αλλά υποστηρίζει δημοσίως τα αντίθετα και διατείνεται ότι θα ενισχυθεί απλά η συνεργασία με την  ήδη εγκατεστημένη στην Ελλάδα TaskForce του κ. Ραϊχενμπαχ. Με βάση τα παραπάνω
Ερωτώνται οι   κ.κ. Υπουργοί:
Πότε αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση της επιτροπείας για  τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης και τι είδους δεσμεύσεις-μέτρα σηματοδοτεί  για την Ελλάδα, την οποία και «φωτογραφίζει» το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το συγκεκριμένο δελτίο τύπου;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου