Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΙΓΜΕ

E-mail Εκτύπωση PDF
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Του Ν.ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Αν και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης(Γ.Μ.) στο πρόσφατο βιβλίο του «Ενέργεια και Ορυκτός πλούτος» αναφέρεται και στα δύο αυτά σημαντικά θέματα, για λόγους οικονομίας χώρου, στο παρόν σημείωμα θα αναφερθούμε μόνο στις εξελίξεις στον ορυκτό πλούτο και το ΙΓΜΕ λόγω της επικαιρότητας και οξύτητας του προβλήματος. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις οδηγούν στην ουσιαστική διάλυσή του, στην οποία ο κ. Μανιάτης έχει κύρια ευθύνη. Θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο μας στα ενεργειακά.
Στο βιβλίο του αυτό λοιπόν, που αποτελεί συρραφή διαφόρων ομιλιών μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής.
-Πρώτη επισήμανση μας είναι, ότι, οι πίνακες και τα δεδομένα για τον ορυκτό πλούτο προέρχονται κατά βάση από το ΙΓΜΕ και τους επιστήμονες του. Από τον φορέα δηλαδή που «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ» διαλύει.
-Συνιστά απόλυτη υποκρισία του Γ.Μ, να παρουσιάζει σήμερα σε δημόσιες εκδηλώσεις, το βιβλίο του αυτό για να προβάλει τάχα το ενδιαφέρον του για τον Ορυκτό πλούτο ενώ την ιδια ώρα διαλύει σημαντικότατους δημόσιους φορείς (πχ ΙΓΜΕ, ΛΑΡΚΟ) που υπηρέτησαν και μπορούν και στο επόμενο διάστημα να υπηρετήσουν την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
-Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κάποιος, πως οι παρουσιαζόμενες ομιλίες του σε ημερίδες συνέδρια κλπ δεν είναι καρπός δικής του επεξεργασίας αλλά των συμβούλων του, αξιοποιώντας σημειώματα επιστημόνων του ΙΓΜΕ. Όταν αυτάρεσκα ο ΓΜ παρουσιάζει αυτό το βιβλίο, δεν μπορεί να κρύψει κανείς στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ αυτή την αλήθεια.
Θα αναφέρουμε στη συνέχεια κάποιες συγκεκριμένες πτυχές του βιβλίου του. που μας έκαναν εντύπωση σε μια πρώτη ανάγνωση του:
-Αναφέρεται στο εξώφυλλο ότι ο ορυκτός πλούτος, μαζί βέβαια με την ενέργεια, μπορούν «...να αποδειχθούν καταλύτες για την εθνική οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη.»
-Επίσης αναφέρεται ο κ.Γ.Μ στην αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων του υπεδάφους(αναφέρει 28 δις. €). Αυτή η εκτίμηση ασφαλώς αφορά επεξεργασίες επιστημόνων του ΙΓΜΕ, αν και πρέπει να επιφυλαχθούμε για την αξία αυτή αφού καμία επίσημη ολοκληρωμένη έκθεση δεν έχει συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΓΜΕ που να τεκμηριώνει αυτή την αξία.
-Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι συγκροτήθηκε επιτροπή καταγραφής αξιολόγησης και αξιοποίησης των δημόσιων μεταλλείων και λατομείων βιομηχανικών ορυκτών η οποία εντός του 2012 θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Έχει σημασία να αναφερθεί εδώ, πως η όποια εικόνα για αυτούς τους χώρους αφορά την εικόνα που έχει ως σήμερα το ΙΓΜΕ.
 -Ο Γ.Μ. αναφέρεται ιδιαίτερα στον Δημόσιο μεταλλευτικό χώρο περιοχής Βάθης Γερακαριού (με κοιτάσματα πλούσια σε χρυσό, χαλκό, άργυρο, ψευδάργυρο, αντιμονίτη μόλυβδο κλπ), τον οποίο έχει ερευνήσει στο παρελθόν το ΙΓΜΕ.
-Επιλέον ο κ. Μανιάτης αναφέρει μία σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου του που είναι απόλυτα σαφές πως δεν μπορεί να προωθήσει χωρίς τη βοήθεια του ΙΓΜΕ.
Ποιες είναι αυτές;
-Αναφέρεται (σελ 52) στην αναγκαιότητα του καθορισμού λατομικών ζωνών που δεν έχει γίνει πουθενά στη χώρα. Μπορούμε να αναφέρουμε εδώ πως επιστήμονες του ΙΓΜΕ έχουν εργαστεί στο παρελθόν και συμμετάσχει στον προσδιορισμό τους, αλλά οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν ελλείψει πολιτικής βούλησης.
-Όπως ανέφερε, ο Γ.Μ, σε ομιλία του Μάιο –Ιούνιο 211, ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε πόρισμα της με το οποίο εξειδιεκευόταν για τη χώρα μας η πρωτοβουλία Φερχόϊγκεν που αφορά πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αειφόρο και βιώσιμη αξιοποήση των ευρωπαϊκών ορυκτών πόρων. Αποτελεί γενική εκτίμηση πως το ΙΓΜΕ θα μπορούσε να συνδράμει ουσιαστικά, στην προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία Φερχόϊγκεν και στα αναγκαία μέτρα, εντάσσει στα μέτρα αυτά (σελ.222) την υποστήριξη από το ΙΓΜΕ. Όλα όμως τα παραπάνω αποτελούν κενό γράμμα όταν ο ίδιος ο ΓΜ διαλύει το ΙΓΜΕ.
Πέρα όμως από τις παραπάνω αναφορές του Γ.Μ., επισημαίνουμε ακόμη, πως ο ρόλος που μπορεί να παίξει το ΙΓΜΕ ήταν αποσαφηνισμένος στον ιδρυτικό του νόμο του 1976 και αφορά συγκεκριμένα την έρευνα νερών, μεταλλευτική έρευνα, γεωλογική έρευνα, έρευνα ενεργειακών υλών, γεωτεκτονικές μελέτες, ρόλος συμβούλου του ΙΓΜΕ σε θέματα γεωεπιστημών κλπ.
Σε συζήτηση ερώτησης του ΛΑΟΣ στη βουλή (15/1/2011) που παρατίθεται στο βιβλίο, ο Γ.Μ αναφέρθηκε στα σημαντικά αποθέματα ορυκτών υλών και τη σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας σε μεταλλεύματα, αδρανή υλικά, μάρμαρα κλπ.? Επίσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ αναφέρεται η συστηματική έρευνα 12 στόχων ανάμεσα στους οποίους και ο χρυσός.
Από όλα αυτά, γίνεται καθαρό πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος του ΙΓΜΕ και τα επόμενα χρόνια. Όμως ο ΓΜ συμφωνώντας με τη διάλυση του ΙΓΜΕ αντιφάσκει με τα γραφόμενα του.
Για να δούμε όμως το γενικότερο πνεύμα του ας δούμε και την αναφορά του στη σελίδα 65 για τη ΛΑΡΚΟ που άλλωστε περιλαμβάνεται στην πολιτική των μνημονίων. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι η ΛΑΡΚΟ «...που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων παραγωγών σιδηρονικελίου στον κόσμο, το δημόσιο θα πωλήσει μετοχές της σε στρατηγικό επενδυτή, παραχωρώντας παράλληλα και τη διοίκηση της εταιρείας ...». Μια αντεθνική απόφαση από μια εθελόδουλη κυβέρνηση που υιοθετεί και ο ΓΜ.
Δεν θα επεκταθούμε άλλο όμως εκτιμούμε πως βασική σκοπιμότητα του βιβλίου αυτου είναι η αυτοπροβολή του Γ.Μ.
Η εκτίμησή μας για τις προθέσεις του ενισχύεται, αν συνδυαστεί το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού με την έκδοσή του υπουργείου του (ΥΠΕΚΑ) για την «Εθνική Πολιτική για την αξιοποίηση Ορυκτών Πρώτων Υλών» την οποία υπογράφει.
Σε αυτή την έκδοση ο κ.Γ.Μ. κάνει λόγο για στόχους της κυβέρνησης για:
-ορθολογική χρήση υλικών, ενέργειας. νερού.
-έρευνα και εμπλουτισμός μεταλλευμάτων για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας
-σύνδεση της εξορυκτικής βιομηχανίας με τα ερευνητικά ινστιτούτα και ΑΕΙ.
-εφαρμογή πλαισίου για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές κατασκευές και κατεδαφίσεις με βάση το ευρωπαϊκό έργο SARMa) που βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιεί το ΙΓΜΕΜ( ο διάδοχος του ΙΓΜΕ)
-προώθηση ερευνών για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων ορυκτών πόρων που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη ή ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας.
-υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για την εφαρμογή νέων τεχνικών εντοπισμού κοιτασμάτων (πχ σε μεγαλύτερα βάθη)
-Ενίσχυση της κοιτασματολογικής έρευνας για τον εντοπισμό μεταλλοφόρων στρωμάτων σε μεγάλα βάθη ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ProMine που υλοποιεί το ΙΓΜΕ, κλπ κλπ.
Ο κ Μανιάτης, αναφέρει λοιπόν στο φυλλάδιο του υπουργείου, σειρά πολλαπλών δράσεων για τον ορυκτό πλούτο που ο ρόλος του ΙΓΜΕ είναι αναντικατάστατος και παράλληλα προωθεί τη διάλυσή του. Μιλάμε για πολιτική υπονομευτική της ανάπτυξης, πολιτική συν τοις άλλοις παραλόγου.
Ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σε όφελος του λαού και της κοινωνίας δεν διαφαίνεται. Κρίσιμη παράμετρος που οδηγεί στο συμπέρασμα μας αυτό είναι η επιλογή διάλυσης του ΙΓΜΕ. Το βιβλίο του ΓΜ και το φυλλάδιο του υπουργείου του δεν είναι τίποτε άλλο παρά το γνωστό: «μ'άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου